Inapoi | Home

§ S u m u s - 30 martie 2009 §


C.N.'ANDREI SAGUNA'
C.N.'UNIREA'
C.N.'DR.IOAN MESOTA'

Motto: 'Amicitia nisi inter bonos esse potest' (Cicero) (Prietenia nu poate exista decat intre cei buni)

S-a desfasurat un parteneriat care a stat sub semnul prieteniei si al latinitatii. Elevul sagunist spune 'sum'(=exist), elevul unirist rosteste la fel 'sum' si tot 'sum' spune si elevul mesotist. Daca este sa conjugam verbul 'a fi' la persoana I plural, vom spune laolalta 'SUMUS' (=existam). Existam gratie unei prietenii inefabile; s-ar putea sa para un paradox faptul ca ne numim prieteni fara sa ne fi cunoscut unii dintre noi. Suntem prieteni pentru ca avem aceleasi idealuri, iubim tot ceea ce este frumos si demn de iubire si pentru ca stim ca numai PER ASPERA AD ASTRA! (pe cai grele se ajunge la stele). Parteneriatul a stat sub egida maximei ciceroniene AMICITIA NISI INTER BONOS ESSE POTEST. A fost o intalnire a celor buni si frumosi, o 'unio bonorum et pulchrorum hominum' cum ar spune acelasi Cicero, si, in acelasi timp, a fost o lectie despre MEMORIA FRUMOSULUI care este izbavitoare si este un dar hristic. A fost o lectie despre 'TRECUTUL APUS SI DESPRE LUMINA DE IERI' (Lucian Blaga).
Parteneriatul a avut trei sectiuni:
I. SECTIUNEA a I-a: Concurs de maxime - destinat elevilor de clasa a VIII-a din cele trei colegii, desfasurat pe 5 runde la finalul caror au fost desemnati elevii care au primit diploma "SAGAX LATINARUM SENTENTIARUM"(Cel mai bun cunoscator de maxime latine). La aceasta sectiune elevii Colegiului National "Dr. Ioan Mesota" au obtinut LOCUL I.
II. SECTIUNEA a II-a: Recital de poezie romaneasca in traducere latina (MIHAI EMINESCU recitat de elevii de la C.N.'Unirea', TUDOR ARGHEZI - in recitarea elevilor sagunisti si LUCIAN BLAGA in interpretarea elvilor mesotisti. La aceasta sectiune elevii mesotisti au obtinut LOCUL II.
III. SECTIUNEA a III-a: Concurs de filmulete surprinzand aspecte din viata celor trei scoli brasovene sustinute de maxime latine. Si la aceasta sectiune elevii mesotisti au obtinut Locul I.

Coordonatorul si initiatorul proiectului: prof. MARIA CECILIA SOSU - profesor de limba latina la cele 3 colegii brasovene partenere in acest proiect

Filmul se poate descarca de aici.§ § §